معرفی:
آزمایشگاه کف قوی دینامیک سازه، جهت ارزیابی رفتار اعضای سازهای و انواع سازهها در مقیاسهای مختلف در شرایط بارگذاری متنوع مورد استفاده قرار میگیرد. اعتماد به مقاومت سازهها در برابر بارهای مختلف، از جمله بارهای استاتیکی و دینامیکی براساس تحقیقات آزمایشگاهی، روشهای مناسب برای طراحی و اجرای صحیح کلیات و جزئیات سازهها با این نوع آزمایشها قابل حصول میباشد. همچنین با استفاده از نتایج تحقیقات آزمایشگاهی میتوان آئیننامهها و دستورالعملهای سازهای را بهبود بخشید.
شروع برنامهریزی برای ساخت کف، پس از تعیین شکل و نوع عملکرد سازهای کف قوی آغاز و در سال 1378 طراحی و نقشههای اجرایی آن تهیه گردید. در تابستان سال 1383 دانشگاه بطور رسمی با شروع به کار و اجرای پروژه کف قوی موافقت نمود.
عملیات ساخت در سال 1387 به پایان رسید و پس از آن اقدام به نصب دستگاههای دقیق بارگذاری شد. با توجه به تحریمهای اعمالی در اواخر سال 1390 تمامی دستگاهها نصب، تست، کالیبراسیون و راهاندازی کامل و دقیق شدند.
آزمایشگاه کف قوی، دارای سطح کف 16×10 متر با فضای مناسب و ارتفاع سقف از کف 9 متر و دو مجموعه قاب عکسالعمل با مقاومت بالا و جرثقیل سقفی 5 تنی میباشد. آرایش قابهای عکسالعمل روی کف به نحوی است که امکان ورود کامیون جهت حمل، تخلیه و بارگیری قطعات بزرگ به داخل کف قوی را میسر مینماید.
آزمایشهای استاندارد:
در این آزمایشگاه قابلیت انجام آزمایشهای استاتیکی و دینامیکی اعضا و سازههای بتنی، فلزی، چوبی، آجری، کامپیوزیت و … در مقیاسهای بزرگ و کوچک شده به شرح زیر وجود دارد:
- ستون تحت بار محوری و جانبی
- قطعات تیر
- اتصالات
- دالها و پانلها
- دیوار
- قابهای مقیاس شده
- قطعات پل و ساختمان
- سقفهای خاص
- عملکرد سازههای مقاومسازی شده
- سایر سازهها
تجهیزات:
ظرفیت چهار عدد اکچوئتور (actuator) موجود به شرح زیر میباشد:
1 – Actuator
ظرفیت استاتیک = 1300 KN
ظرفیت دینامیک = 1000 KN
استروک = 250 mm
Actuators – 2 , 3
ظرفیت استاتیک = 280 KN
ظرفیت دینامیک = 200 KN
استروک = 250 mm
4 – Actuator
ظرفیت استاتیک = 140 KN
ظرفیت دینامیک = 100 KN
استروک = 250 mm
از یک سیستم Power Pack با سرعت روغن بالا جهت بارگذاری توسط اکچوئتورها استفاده به عمل میآید.
آزمایشگاه از جعبه ابزار مناسب، گیره (Vise)، سندان و نیز یک بالابر 4 متری و عمده تجهیزات لازم برخوردار است.
موارد ایمنی
آزمایشگاه کف قوی پر مخاطرهترین آزمایشگاه دانشکده مهندسی عمران به شمار میآید لذا مقررات حاکم بر محیط آزمایشگاه و نکات ایمنی باید بطور پیوسته مدنظر قرار گیرند. کلیه مراحل تحقیقات در این آزمایشگاه بایستی با صبر و حوصله و بکارگیری دقتهای لازم در خصوص نقاط تحت بار و پیشبینی بار تقریبی و نحوه شکست نمونه آزمایش و … اعمال گردد.
شایان ذکر است که به دانشجویان تحصیلات تکمیلی ملاحظات شامل توجه به ایمنی خود و سایرین در هنگام کار در آزمایشگاه خاطرنشان شده و نیز متذکر میگردد تا ضمن استفاده از تجهیزات آزمایشگاه مراقبتهای لازم جهت جلوگیری از خسارت به ابزار و تجهیزات را اعمال نمایند.
ستآپ آزمایش (Test Setup)
ضروری است تا پژوهشگر قبل از انجام هرگونه طراحی ابعاد و ظرفیت باربری نمونه آزمایش، امکانات کف شامل ظرفیت دستگاهها، فضای موجود و … را مدنظر قرار دهد. ستآپ از مهمترین بخشهای هر آزمایش سازهای است که بایستی بطور دقیق طراحی گردد و سپس مورد تأیید مدیر آزمایشگاه قبل از انجام آزمایش قرار گیرد. با توجه به اینکه امکان جبهههای کاری محدود میباشد، لازم است تا مدت زمان استفاده از دستگاهها و نیز وجود نمونهها در آزمایشگاه در حد امکان مشخص شود.
فرم درخواست انجام تحقیق
جهت انجام تحقیق در آزمایشگاه کف قوی، فرم درخواست توسط متقاضی (استاد و دانشجو یا متقاضی خارج از دانشگاه) تکمیل شده و به همراه جزئیات ستآپ آزمایش به مدیر آزمایشگاه تحویل میگردد. پس از بررسی درخواست و جزئیات آن در کمیته کف قوی، هزینه استفاده از آزمایشگاه جهت انجام آزمایش تعیین و مراحل بعدی انجام میگردد.
فرم درخواست انجام تحقيقات آزمايشگاهی در آزمايشگاه کف قوی: docx, pdf
مستندات:
اعضاء کمیته اجرایی آزمایشگاه کف قوی:
اطلاعات تماس:
مدیر آزمایشگاه: آقای دکتر علیرضا خالو
کارشناس مسئول: آقای مهندس محسن زنگانه
شماره تماس: 66164263-66164211
ساعات کار آزمایشگاه: 16:00-8:00
مکان: جنب دانشکده مهندسی عمران